Your browser is out-of-date.

In order to have a more interesting navigation, we suggest upgrading your browser, clicking in one of the following links.
All browsers are free and easy to install.

 
  • in vitruvius
    • in magazines
    • in journal
  • \/
  •  

research

magazines

projects ISSN 2595-4245


abstracts

português
A praça interna e suas novas fachadas compõem um conjunto urbano e fazem parte do projeto de ampliação da galeria.

how to quote

PORTAL VITRUVIUS. Galeria Vermelho. Projetos, São Paulo, year 12, n. 138-139.06, Vitruvius, jun. 2012 <http://www.vitruvius.com.br/revistas/read/projetos/12.138-139/4385/en>.


The Galeria Vermelho´s project was developed in two stages, 2003 and 2007, with the collaboration of the renown architect Paulo Mendes da Rocha.

A set of three row houses, located in a private street, which in Brazil is called "villa", was renovated and had its internal and external spaces transformed into proper areas for expositions.

As an extension of this project, two more row houses were encompassed, adjacent to the first set of houses, which increased the exposition space, as well as improving the displaying conditions of the collection.

The inner plaza ( a “pocket plaza”), with new façades, is comprised of an urban set including a restaurant. The annex pavilion is connected with the main building through a footbridge / tunnel, ensuring the seamlessness of the exposition spaces in the upper pavement.

The ground floor holds the collection, properly displayed regarding security and installation, as well as exposition areas that allow a diversity of scales and approaches, according to the materials and means used by the artists.

The terrace, with a belvedere to the upper-class neighbourhood of Pacaembu, in Sao Paulo, is a unique experience in the city, while allowing open-air expositions.

credits

Client
Galeria Vermelho

Local
Minas Gerais Street – São Paulo SP

Project
reconstruction

Date
2003 e 2007 (extension)

Design Team
Paulo Mendes da Rocha; Piratininga Arquitetos Associados - José Armênio de Brito Cruz e Sérgio Kipnis (colaborador 1ªfase);

Team
André Dantas, Davi Lacerda e Juliana Trickett (2ª fase).

Credits by pictures
Foto aérea - Rafael Jacinto
Fotos da galeria e das exposições - Ding Musa

comments

138.06 galeria
abstracts
how to quote

languages

original: português

outros: english

source

share

138-139

138.01 Concurso

Concurso Passagens Sob o Eixão

138.02 Crítica

Pavilhão Humanidade 2012

Roberto Segre

138.03 trabalho acadêmico

Trabalhos de Final de Graduação em arquitetura

Assunta Viola

138.04 praças

Tres plazas en Massanassa

138.05 design & architecture

The CUBE

138.07 equipamentos públicos

Academia da Saúde

newspaper


© 2000–2019 Vitruvius
All rights reserved

The sources are always responsible for the accuracy of the information provided