Your browser is out-of-date.

In order to have a more interesting navigation, we suggest upgrading your browser, clicking in one of the following links.
All browsers are free and easy to install.

 
  • in vitruvius
    • in magazines
    • in journal
  • \/
  •  

research

magazines

projects ISSN 2595-4245


abstracts

português
O ginásio esportivo do Colégio São Luís é parte de um planejamento arquitetônico realizado e implantado ao longo de 12 anos em vários setores da escola, com o objetivo de melhor adequá-la a seus princípios educacionais.

how to quote

PORTAL VITRUVIUS. . Projetos, São Paulo, year 16, n. 186.02, Vitruvius, jun. 2016 <http://www.vitruvius.com.br/revistas/read/projetos/16.186/6080/en_US>.


São Luís sports & arts gymnasium

The São Luís sports & arts gymnasium is part of an architectural planning carried out and implemented over 12 years in various school sectors, in order to better adapt it to their educational principles.

The reorganization of the sports sector objectively demanded the increase in the supply of sports facilities and activities - in a project briefing that included adding no areas to the existing complex and without interrupting the daily activities of the school.

Occupying the same area of the previous building, completely demolished for this project, the gym has expanded from one to four its sports courts - two as grass soccer fields in the top slab and two others revealed when retractable bleachers slides into a stack.

The option of retractable bleachers on one side only allows direct visual exchange with the city through the facades – specially with the huge trees that surround the corner where the new Gymnasium is built.

Climate control is one of the main features of the new building. The comfortable temperature and air exchange are accomplished by the design features of the facades. Strategically positioned permanent openings brings fresh air to the courts, while special glass panels control the incoming solar radiation.

The possibility of opening all the sliding doors towards the north facade of the building manage to control the intensity of the winds over the seasons. The angled design of the brise-soleil enhance the constant ventilation without exposing the students on rainy days, besides reducing the incidence of solar radiation inside the building.

Natural sun light is abundant into the gymnasium, always filtered by different treatments of the glass panels in each facade; all the rain water is collected in a reservoir of 60,000 liters and reused in the building maintenance.

The whole building received acoustic treatment to accommodate not only sporting events, but also institutional and cultural events regularly programmed in the school. Backed by a complete theater infrastructure, the space has its sound reverberation and acoustic insulation precisely set for any intended use; the building presents high standards of comfort and excellence, without disturbing the neighborhood.

The entire environment is designed to encourage social interaction – turning courts, bleachers and all the connection spaces into living rooms, constantly integrated to the visual presence of city.

Crowning a decade of architectural renovation, the São Luís Gymnasium represents a new phase in the long history of the institution. A school traditionally connected with the community around it, now offers a welcoming shelter to sports and cultural events not only his students but also the entire city.

technical specs

architects
Urdi Arquitetura

location
São Paulo, SP, Brazil

architect in charge
Alberto Barbour, Alexandre Cavalheiro Liba

design team
Larissa Castellani Selingardi, Flávia Neves Saccardi, Fernando Martins, Karen Miyabe Ueda; Thiago Kubo, César Rodrigues dos Santos; Marilia Toledo, Marina Simões Frade

area
9062.0 sqm

project year
2015

photographs
Nelson Kon

interns
Elizabeth Eira Hwang, Daiane Hea Mi Lee, Letícia Lombard-Platet, Carolina Miranda Andrade

acoustics
Sresnewsky – Acústica e Tecnologia

foundations
MGA

metal structure
Companhia de Projetos

lighting
Franco Associados

waterproofing
PROASSP

instalations
Ramoska & Castellani

frames
Paulo Duarte Consultores

air conditioning
LS Sistemas

firefighters approval
Rocca Forte

set Design
URDI Arquitetura

constructor 
Zaori Engenharia e Construções

client
Colégio São Luís

management
IPE Implantação Planejamento e Engenharia Ltda

audio/video
Loudness

comments

186.02 ginásio esportivo
abstracts
how to quote

languages

original: português

outros: english

source

share

186

186.01 equipamento público

Parklets

Guilherme Gambier Ortenblad

186.03 estrutura temporária

Terraço dos Resedás

newspaper


© 2000–2019 Vitruvius
All rights reserved

The sources are always responsible for the accuracy of the information provided