Your browser is out-of-date.

In order to have a more interesting navigation, we suggest upgrading your browser, clicking in one of the following links.
All browsers are free and easy to install.

 
  • in vitruvius
    • in magazines
    • in journal
  • \/
  •  

research

magazines

projects ISSN 2595-4245


abstracts

português
Esse projeto de habitação social na Espanha, foi projetado considerando principalmente a insolação. Veja mais sobre no artigo.

english
This social housing project in Spain, was projected mainly concerning the insolation. See more about in the article.

how to quote

PORTAL VITRUVIUS. Housing in Santa Eugenia de Berga. Projetos, São Paulo, year 12, n. 140.04, Vitruvius, aug. 2012 <https://www.vitruvius.com.br/revistas/read/projetos/12.140/4502>.


Strange conditions

Our project in Santa Eugenia de Berga starts with a very simple question: how can we design a Social Housing project with a misguided solar orientation?

Housing in Santa Eugenia de Berga. Bailo Rull add+. Spain

The project is located on the edge in the city at the last block overlooking to the west planned green areas of the countryside.

The Master Plan defines a linear volume of 14m depth and 60m length. The two large main facades has a very different and unbalanced solar and views conditions.

Housing in Santa Eugenia de Berga. Bailo Rull add+. Spain

The street facade, facing West, is overlooking the green areas and landscape; The rear facade, facing east, is focused on a new building located on a slope, which prevents the sun from East reaches the facade.

The project plays with this contradictory condition of having on the West façade the worst solar orientation and the best views to the landscape.

Housing in Santa Eugenia de Berga. Bailo Rull add+. Spain

Ensuring that all the apartments have a direct relationship with the landscape facing west we propose a BRISSE-SOLEIL HANDRAIL. A piece which works as protector of the West sun and also defines a place where you can enjoy the countryside views.

Housing in Santa Eugenia de Berga. Bailo Rull add+. Spain

Jump to the garden

The BRISSE-SOLEIL HANDRAIL designed is made by pieces of 2 m wide, located in a balcony one step below the interior level pavement of the apartments. This piece helps to define a porch, protecting all façade windows from the vertical summer sun but allowing winter West sun gets inside the interior of every apartment. The porch provides to all the flats an outer space area where you can develop different activities.

Housing in Santa Eugenia de Berga. Bailo Rull add+. Spain

The BRISSE-SOLEIL HANDRAIL is made by aluminum perforated panels permeable to the landscape.

This BRISSE-SOLEIL HANDRAIL is placed literally attached to a compact volume of 18 apartments 70 square meters. The step between the terrace and the flats allows from the inside of the apartments to see the West landscape without visual obstruction.

Going down 30 centimeters jumping to the garden.

credits

project
18 VPO en Santa Eugenia de Berga

site
Santa Eugenia de Berga, Spain.

area
2700 m2

office
Bailo Rull add+ 

architects
Manuel Bailo Esteve and Rosa Rull Bertran 

collaborators
A.Brito, A.Estevez, N. Font, M.Girbau, M.Hita, P.Jenni, A. Marin, A.Mañosa, J. Maroto, J. Pala, A. Rovira, M. Rull, J.Jimenez, Ll. A. Casanovas

developer
INCASOL

builder
FCC

comments

140.04 collective housing
abstracts
how to quote

languages

original: english

source

share

140

140.01 concurso

Concurso público nacional de projetos para o Campus Cabral da UFPR

140.02 concurso

Concurso Praça dos Três Poderes

140.03 edifício educacional

Escola Marquesa de Alorna

newspaper


© 2000–2020 Vitruvius
All rights reserved

The sources are always responsible for the accuracy of the information provided