Your browser is out-of-date.

In order to have a more interesting navigation, we suggest upgrading your browser, clicking in one of the following links.
All browsers are free and easy to install.

 
  • in vitruvius
    • in magazines
    • in journal
  • \/
  •  

research

magazines

projects ISSN 2595-4245


abstracts

português
O Instituto Ling, projeto do arquiteto Isay Weinfeld, é caracterizado por um volume que, a partir da rua, vê-se baixo e levemente destacado do solo, como um objeto que flutua em meio ao jardim.

english
The Ling Institute, designed by architect Isay Weinfeld, is characterized by a volume that, from the street, is low and slightly detached from the ground, as an object that floats in the middle of the garden.

español
El Instituto Ling, diseñado por el arquitecto Isay Weinfeld, se caracteriza por un volumen que, desde la calle, es bajo y ligeramente separado del suelo, como un objeto que flota en medio del jardín.

how to quote

PORTAL VITRUVIUS. Ling Institute. Projetos, São Paulo, year 19, n. 224.06, Vitruvius, aug. 2019 <https://www.vitruvius.com.br/revistas/read/projetos/19.224/7463/en>.


Instituto Ling’s building, located at a corner in the neighborhood of Três Figueiras, in Porto Alegre, is a volume that, seen from the street, is low and slightly raised from the soil, as an object hovering amidst the garden.

The main façade, to the southeast, is practically solid – the one opening is the entry door, accessible through a winding ramp that rises above the garden. In contrast, the southwest façade is lighter and more transparent, with vertical fins to control the lighting from the inside.

From the entrance and moving forward, visitors go along a succession of galleries. They give access, at different points, to the reception, the store, the café and a small area for exhibitions, before getting to the auditorium lobby. Each section along that gallery opens differently to the exterior, devised as to control the incoming light, according to its intended use. Thus, the first stretch receives screened lighting, through the vertical fins/glass panes mounted on the façade – the reception and store are in this section. Moving on, the café is to the right. Here, there is an alternation between a solid wall and a glass pane extending from floor to ceiling, with doors that open onto an open-air terrace. Finally, on the right again, there is the exhibition area and the auditorium vestibule, flooded by abundant natural lighting from the top.

Instituto Ling, Porto Alegre RS Brasil, 2014. Architect Isay Weinfeld (author)
Foto / photo Leonardo Finotti

 

Finishes along the circulation/gallery are neutral, with white walls and ceilings and grey cement flooring. In opposition, the supporting areas, housed in open recesses along that circulation (store, café, auditorium hall and staircase), boast wood-paneled walls.

Taking a different route, to the right of the main entrance, is the access to classrooms, meeting rooms, toilets and the stairs to the lower level. The lower level houses the event hall, show kitchen for classes, tasting room and administrative area. The kitchen was designed to hold cooking classes, but also serves to support events. It is connected to a tasting room – with a twelve-seat dining table – integrated in its turn to the side garden.

Instituto Ling, Porto Alegre RS Brasil, 2014. Architect Isay Weinfeld (author)
Foto / photo Leonardo Finotti

The event hall allows for the organization of presentations, musical performances and various social activities. Wrapped in glass on two of its sides, it opens onto the back and side gardens.

The prevailing finishes throughout this level are white walls and ceilings and hardwood flooring, except for the kitchen and tasting room, where the floors were covered in ceramic tiles.

The building also features a second basement with parking, storage rooms, technical areas and staff locker rooms.

Instituto Ling, Porto Alegre RS Brasil, 2014. Architect Isay Weinfeld (author)
Foto / photo Leonardo Finotti

data sheet

project
Instituto Ling

location
Porto Alegre RS Brasil

year
Project: 2013
Building: 2014

areas
Plot area: 1.981,70m²
Built área: 3.291,06m²

architecture
Architect Isay Weinfeld (author), Domingos Pascali e Marcelo Alvarenga (colaborator), Monica Cappa (project manager), Sebastian Murr, Alexandre Nobre, Cristiano Kato, Carolina Miranda e Danilo Zamboni (design team).

interior design
Lucas Jimeno Dualde and Carolina Miranda

photo
Leonardo Finotti

general contractor
Capitânia

structural engineering

Benedictis Engenharia

foundation engineering

Milititsky Consultoria Geotécnica

electrical and plumbing engineering
CM Engenharia

projeto de ar condicionado
Engemestra Engenharia Mecânica

air conditioning
Engemestra Engenharia Mecânica

bar / kitchen facilities

Marcelo Jacobi

acoustic consultant
Atelier Sul Acústica e Arquitetura

comments

224.06 institucional
abstracts
how to quote

languages

original: português

outros: english

source

share

224

224.01 arquitetura efêmera

Pavilhão Nuvem ArcelorMittal

224.02 casa de veraneio

Casa D

224.03 arquitetura e paisagem

Casa Vila Rica

224.04 institucional

Nova sede da Beacon School

224.05 edifício comunitário

Coberturas no Xingu

newspaper


© 2000–2019 Vitruvius
All rights reserved

The sources are always responsible for the accuracy of the information provided