Your browser is out-of-date.

In order to have a more interesting navigation, we suggest upgrading your browser, clicking in one of the following links.
All browsers are free and easy to install.

 
  • in vitruvius
    • in magazines
    • in journal
  • \/
  •  

research

magazines

projects ISSN 2595-4245


abstracts

português
Ao propor uma composição equilibrada de volumes e reunir programas de uso misto e espaços públicos, o Bottière Chénaie, projeto do Kaan Architecten, cria um segundo ponto focal urbano em um bairro predominantemente residencial.

english
Proposing a balanced composition of volumes and bringing together mixed-use programs and public spaces, Bottière Chénaie, a project by Kaan Architecten, creates a second urban focal point in a predominantly residential neighborhood.

français
Proposant une composition équilibrée des volumes et en associant des programmes mixtes et des espaces publics, Bottière Chénaie, un projet de Kaan Architecten, crée un deuxième pôle urbain dans un quartier à dominante résidentielle.

how to quote

PORTAL VITRUVIUS. Bottière Chénaie in Nantes. A compact mixed-use building with a domestic vibe. Projetos, São Paulo, year 20, n. 232.01, Vitruvius, apr. 2020 <https://www.vitruvius.com.br/revistas/read/projetos/20.232/7719/en>.


Encircled by existing infrastructures such as a tramway, an old railway line and the major artery of Route de Sainte Luce, the site initially appears isolated from its surroundings. By proposing a balanced composition of volumes and bringing together mixed-use programmes and public spaces, Kaan Architecten creates a second urban focal point, along with the Place du Commandant Cousteau, in a mainly residential neighbourhood.

Bottière Chénaie, diagrams, Nantes, France, 2019. Architects Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio (authors) / Kaan Architecten
Imagem divulgação/ disclosure image/ divulgation [Kaan Architecten]

Extremely compact, the project features a multifunctional plinth, composed of commercial spaces, a supermarket and a car park. Above this base rise two 5-storey residential blocks comprising 172 apartments in total. The first volume is dedicated to market-rate housing, while the second hosts a social housing complex.

Bottière Chénaie, diagram, Nantes, France, 2019. Architects Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio (authors) / Kaan Architecten
Imagem divulgação/ disclosure image/ divulgation [Kaan Architecten]

To the North-West, the larger housing volume unfolds around a spacious courtyard planted with trees, where external walkways overlooking the green surroundings provide access to the dual aspect apartments. Inspired by the Dutch residential architecture tradition, this circulation solution is adapted to its context and minimizes vertical connections, allowing diverse configurations to the housing units – from private outdoor spaces to loggias with living areas. Moreover, these orientational anomalies are flanked by light-wells spreading natural daylight to the lower floors: a vertical rupture that generates informal spaces to foster residents’ socialization.

Bottière Chénaie, Nantes, France, 2019. Architects Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio (authors) / Kaan Architecten
Foto/ photo Sebastian van Damme

To the east, the second volume accommodates 39 social housing apartments, which, according to their position, benefit from a double orientation, different typology of loggias and look out over the trees or towards the city. Lastly, to the south-west, the office block, organized around a central core, reinforces the volume juxtaposition and completes the new urban landscape.

Bottière Chénaie, Nantes, France, 2019. Architects Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio (authors) / Kaan Architecten
Foto/ photo Sebastian van Damme

Monumental in its consistency, the simple massing of Bottière Chénaie is accompanied by a cohesive repertoire of surfaces.

Bottière Chénaie, diagram, Nantes, France, 2019. Architects Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio (authors) / Kaan Architecten
Imagem divulgação/ disclosure image/ divulgation [Kaan Architecten]

Monolithic at first glance, the project is enriched by high-quality facades composed of a regular 60 x 60cm post-and-beam structure in precast concrete that generates large transparent surfaces and singular fully glazed corners. The project’s compactness allowed the optimization of economic standards and environmental recommendations throughout the whole building process. The facades provide abundant daylight to the interiors and naturally link them to the city, both during the day and at night. Towards the courtyards and walkways, the vertical surfaces are cladded in grey stained timber giving them a characteristic domestic feel and reinforcing the duality between exterior and interior while elevating the inner public space as the beating heart of the project.

Bottière Chénaie, Nantes, France, 2019. Architects Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio (authors) / Kaan Architecten
Foto/ photo Sebastian van Damme

Thanks to a meticulous choice of materials, a balanced colour tuning, functional design and attention to details, Kaan Architecten shapes the new neighbourhood identity with an elegant intervention, transforming it into an attractive centre that blends impeccably into Nantes’ growing suburbs.

Bottière Chénaie, Nantes, France, 2019. Architects Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio (authors) / Kaan Architecten
Foto/ photo Sebastian van Damme

datasheet

project
Bottière Chénaie

location
190 Route de Sainte Luce, 44300 Nantes, France

year
Competition: 2013
Design phase: 2016
Completion: 2019

architecture
Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio (authors), Dante Borgo, Sebastiaan Buitenhuis, Marc Coma, Sebastian van Damme, Paolo Faleschini, Marylène Gallon, Renata Gilio, Narine Gyulkhasyan, Sophie Ize, Jan Teunis ten Kate, Wouter Langeveld, Julie Le Baud, Yinghao Lin, Aimee Mackenzie, Elsa Marchal, Ismael Planelles Naya, Ana Rivero Esteban, Cécile Sanchez, Yannick Signani, Christian Sluijmer, Joeri Spijkers (project team) / Kaan Architecten

local architect
Atelier Forny

urban planning
Pranlas-Descours Architect & Associates, Atelier Bruel Delmar

client
OCDL – Groupe Giboire

area
17.200 sqm

construction advisor, finance advisor, constructor w+e installations, structural engineering
AIA Ingenierie, Nantes

structure
Ouest Structure, Rennes

comments

232.01 uso misto
abstracts
how to quote

languages

original: português

outros: français english

source

share

232

232.02 habitação de interesse social

Habitacional Humuarana

newspaper


© 2000–2020 Vitruvius
All rights reserved

The sources are always responsible for the accuracy of the information provided